Timpanoplasti (Kulak Zarı ve Orta Kulak Ameliyatı)

Timpanoplasti, kulak zarı perforasyonlarında yani delinmesinde ve/veya orta kulak patolojilerinde tercih edilen bir kulak ameliyatıdır. Özetle işitme sisteminin işleyişini bozan orta kulak iltihapları veya travma sonrası kulak zarında meydana gelen hasar onarılır. Bazen de iltihaba bağlı olarak kemikçiklerde ve/veya orta kulak dokularındaki hasarın onarılması için gerekir.

Bu ameliyat yapılmadan önce KBB hekimi detaylı muayene yaptıktan sonra odyolojik tetkikler istemektedir. Hastanın orta kulak problemleri ne olarak belirlendikten sonra ameliyat planlanır.

Timpanoplasti Ameliyatı Nedir?

Sıklıkla kronik orta kulak rahatsızlıklarının akabinde veya travma sonrası kulak zarı delinmeleri sonucunda uygulanan bir ameliyattır. Teknik olarak rahat ve doğru işitsel işlemleme için orta kulaktaki ve/veya mastoid kemik içinde oluşan iltihabın giderilmesi işlemidir.

Hastalığın boyutuna göre yapılacak ameliyatlar şöyle sıralanabilmektedir:

  • Sadece kulak zarında oluşan deliğin onarılması “miringoplasti”
  • Mastoid kemik içinde ilerleyen iltihabın temizlenmesi “mastoidektomi”
  • Zarda meydana gelen perforasyonun onarımı ve orta kulaktaki kemikçiklerin onarılması “timpanoplasti”
  • Mastoidektomi ve timponoplastininim birleşimi “timpanomastoidektomi”

Timpanoplasti Ameliyatı Ne Zaman Uygulanır?

  • Genel itibariyle kulak zarı değişimini kapsayan bu ameliyat için en uygun zaman dilimi 12-14 yaşından sonraki dönemdir. Bunun aksine ilerleyen bir iltihap söz konusu ise her yaştan hasta için ameliyat uygulanabilmektedir.
  • Ameliyat, kulak zarında delik olan fakat ileri boyutta işitme kaybı yaşamayan bireyler için de uygulanmaktadır. Bu durumdaki kişilerde kulağa su gitmediği sürece akıntı sorunu yaşanmamaktadır. Timpnoplasti ameliyatı sayesinde kulağın sudan korunmasına gerek kalmayarak kişinin hayat kalitesi de artmaktadır. Hastanın kulağında akıntıya neden olan iltihap olmaması durumunda bile tekrar kulak akıntısı varsa zardaki deliğim kapatılması için yine ameliyat uygulanabilir.

Timpanoplasti Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?

Ameliyat uygulanmadan önce uygulanacak teknik belirlenir. Tekniğim belirlenmesinde hastalığın boyutu, kulak yapısı, konumu, uygulama esnasında kulak arkasında yer alan ulaşılıp ulaşılmayacağı gibi faktörler etkilidir.

  • Ameliyat kulak kanalından girerek ya da kulak arkasından yapılan kesi yolu yapılmaktadır.
  • Sadece zardaki perforasyon için kulak kanalından müd
    ahale etmek yeterlidir.

Ancak hem kulak zarına hem de mastoid kemiğe müdahale gerektiğinde kulak arkasından kesi yapılarak müdahale edilir. Şakak adelesi kılıfı genellikle kulak zarı onarılmasında sıkça kullanılır.

 

Bu doku kolayca ulaşılabilir olduğu için de özellikle tercih edilir. İşitmeyi ileten kemikçiklerde bir hasar olduğunda ve sesin iletimine yönelik bir  onarımında ise çeşitli protezler kullanılmaktadır.

Timpanoplasti Ameliyatı Sonrası

Çoğunlukla hastalar ameliyat günü pansumanları yapıldıktan sonra taburcu edilmektedirler. Eğer mastoid kemikte müdahale gerekmiyorsa ameliyattan 10-14 gün sonraya kadar hastaların kulaklarını sudan korumaları gerekmektedir. KBB hekiminin önereceği antibiyotik ve kortizon içeren kulak damlalarının düzenle ve titizlikle kullanılması büyük önem arz etmektedir. Titiz davranılırsa 25-30 gün içinde iyileşme görülür.

Bunun yanı sıra ilk 1 ay darbelere karşı dikkatli olunmalı, gerekirse maske kullanarak gribal enfeksiyonlardan korunulmalı ve basınç sebebiyle uçak seyahatleri yapılmamalıdır.

Mastoid kemiğe müdahale edilen ameliyatların ardından ise iyileşme süreci genellikle daha uzun olmaktadır. İşitmede gerçekleşen toparlama ise diğer vakalara göre daha az olmaktadır.

Timpanoplasti Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Çoğunlukla genel anestezi ile müdahale edilmektedir ve ortalama 2  saat sürebilmektedir.

İşitme Kaybı Ameliyatla Düzelir Mi?

Ameliyat öncesinde KBB hekimi tarafından bu konuda bilgi almanız mümkündür. Hastanın orta kulakta meydana gelen hasarlarına bağlı olarak işitme kaybındaki düzelmeler değişiklik gösterebilir.

 

Uzm. Ody. Hasan Çoban

Yorum yapın