Koklear İmplant

Koklear İmplant işitme cihazından fayda alamayan, her iki kulağında da ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı olan kişilere uygun olan bir yöntemdir.

Sonradan ya da doğuştan var olan ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı olan bireyler bu yöntemden yararlanmaktadır. Cerrahi ameliyat ile tam işitme kaybı olan bireylerde bile algılama sağlanmaktadır.

Koklear İmplant Nedir?

Biyonik kulak olarak da bilinen koklear implant, ileri ve çok ileri düzeyde işitme kaybı olan hastalar için uygun görülen elektronik medikal bir cihazdır.

Koklear implantın görevi işitme kaybı olan kişinin konuşmayı duyma ve anlama yeteneğinin geri kazanmasını veya geliştirmesine yardımcı olmaktadır. İşitme cihazından çokça farklıdır. İşitme cihazı sesleri daha yüksek duruma getirmektedir ancak konuşmayı anlamayı büyük ölçüde iyileştirmeyebilir.

Bebek ve küçük çocuklarda koklear implant, işitmelerinde ve dil gelişimleri açısından yardımcı olmaktadır. Kulak sinirini elektriksel uyaran küçük bir cihazdır. Dış parçaları mikrofon ve işlemciden oluşmaktadır. Buna ek olarak tek bir iç parçası bulunmaktadır. Bu parçalar, kulak kepçesine ve kafa derisi altına yerleştirilmektedir. İşitme cihazlarının mikrofon kısmına benzeyen dış mikrofon istendiği zaman çıkarılarak yeniden takılabilir. İşlemci kısmı ise cerrahi operasyon ile kafa derisi altına yerleştirilir.

Koklear İmplant Nasıl Çalışır?

Cihazın çalışması şu şekilde gerçekleşir; mikrofon tarafından ses algılanır, ses filtrelenir ve ardından işlemleme aşamasına geçilir. Filtrelenen ses, işlemci ile dijital hâle getirilerek iç implant parçaya getirilir. Son olarak elektrotlar, kulak içinde bulunan sinirleri elektrik darbeleriyle uyararak sesin beyin tarafından algılanmasını sağlamaktadır.

Koklear İmplant Kimler İçin Uygundur?

Daha çok iç kulak hasarı fazla olan, işitme cihazından verim almayan ileri derecede işitme kaybı olan bireyler koklear implanta uygun olduğu söylenmektedir. Yöntemin uygulanabileceği gruplar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Doğuştan işitme kaybı yaşan bireyler,
  • İç kulak hastalıklarından sonra işitme cihazından verim alamayan bireyler,
  • İleri ve çok ileri işite kaybı yaşayan bireyler.

Çocuklarda 1 yaş üzerinde olma ve bilateral işitme kaybı olma şartı aranmaktadır. Yetişkin grupta ise duyma eşiğinin 70 dB üzerinde olması, konuşmaları ise en fazla %30 oranda anlaması en önemli şartlar arasındadır.

Koklear İmplant Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Oldukça güvenli bir ameliyattır. Ancak her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da belli riskler ortaya çıkabilmektedir.

  • İmplant bölgesinde enfeksiyon
  • Kulak çevresinde uyuşma
  • Bölgede kanama ve şişme
  • Baş dönmesi
  • Genel anestezi riskleri
  • Yüzde uyuşma

 

Uzm. Ody. Hasan Çoban

Yorum yapın