Kulak Kiri Nedir?

Kulak kiri nedir ? Bilimsel olarak serümen buşon olarak tanımlanan kulak kiri, vücudun kendi salgıladığı doğal bir maddedir. Kulağı toz, virüs gibi yabancı maddelerden koruma görevini üstlenir. Kulak kiri aynı zamanda kulak zarını da korumaktadır.

Kulak kanalının en dış kısmında, kulak kepçesi ve kulak zarı arasında bulunan bölgede salgılanmaktadır. Kulak kiri, cilt altında bulunan salgı bezleri tarafından üretilir. Dışarıdan kulak içine giren toz, kir vs. salgıya yapışıp kuruyarak kulak kepçesine doğru atılmaktadır. Kulağı korumakla görevli olan buşon, halk arasında kir olarak bilinse de aslında bir kir değildir.

Bazı vakalarda işitmede azalmanın yanı sıra kulak çınlaması (tinnitus) şikayeti de olabilmektedir.

Kulak Kiri Neden Oluşur?

Dış kulağa ulaşan toz ve kiri tutarak kulak zarına ulaşmasını engelleyen kulak kiri, her insanda salgılanmaktadır. Hatta bazı insanlarda daha yoğun salgılanabilmektedir. Bunun nedenlerini aşağıda sıralanmıştır:

  • Kulak salgısının normalinden fazla salgılanması
  • Dış kulak bölgesinin dar olması nedeniyle kulak kirinin atılamaması
  • Tozlu ve kirli ortamlarda bulunuyor olmak

 

Kulak Kiri Belirtileri

Buşon yani kulak kiri, aslında vücudun savunma mekanizmalarından biridir. Kulak kiri, bazı insanlarda hiçbir rahatsızlığa yol açmazken bazı insanlarda ise kulak yolunda birikim yaparak birçok rahatsızlığa sebep olmaktadır. Hastaların kulak kiri nedeniyle rahatsızlık duydukları problemler genellikle kulak tıkanıklığı, işitme de azlık, baş dönmesi, çınlama, kulakta dolgunluk hissi, akıntı, kaşıntı şeklinde olmaktadır. Bu şikayetler iki kulakta olabildiği gibi tek kulakta da olabilmektedir. Özellikle işitme kaybı, kişiyi sosyal ortamından uzaklaştıracak kadar şiddetli olabilmektedir. Belirtilen şikayetlerin olması durumunda mutlaka KBB hekimine başvurulmalı ve gerektiğinde kulak kiri temizleme işlemi yaptırılmalıdır.

Kulak Kiri Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Kulak kanalının kendi kendini temizleme özelliği vardır. Bu nedenle serümen zamanla dışarı atılır. Pamuklu çubuk, şiş, kürdan gibi nesneler ile kulak temizliği yapmak ya da kulağı kurcalamak kulağın doğal salgısını içeri iterek tıkanma yapmasına neden olmakta ve kulak yolu ile kulak zarına zarar vermektedir. Bunun yerine temiz bir bez ile dış kulağın temizlenmesi önerilmektedir. Kulak kirinin şişmesi ya da kulak kirinin dışarı atılmaması gibi durumlarda KBB hekimine başvurularak temizliği yaptırılmalıdır.

Kulak Temizletmek Alışkanlık Yapar Mı?

Kulak temizletmenin alışkanlık yaptığına dair birtakım inanışlar vardır. Fakat bu doğru değildir. Kulağın temizlendikçe kir üretmesi, sık tıkanması doğru değildir. Kulak temizletme ihtiyacının kulağın yıkanması ya da temizletilmesi ile bir ilişkisi yoktur.

KBB Hekimi Kulak Kirini Nasıl Temizler?

Önceleri kulak kiri, basınçlı su yardımı ile temizleniyorken artık bu yöntem kullanılmamaktadır. Kulak kiri, vakum etkisi ile kirin çekildiği aspiratör ya da cerrahi alet olan ucu yuvarlak kulak küreti ile temizlenmektedir. Oldukça ağrısız bir işlem olmakla birlikte kişide ağrı olursa aynı gün içinde kulak temizleme işlemi tekrarlanmamalıdır.

 

Uzm. Ody. Hasan ÇOBAN

“Kulak Kiri Nedir?” üzerine bir yorum

  1. Bilgilendirici website 🫶🏻 odyolojik olarak dolu dolu klinik işitme cihazları. İşitme cihazı ankara içerisinde birçok yerde mevcut. Ancak iyi hizmet almak için klinik işitme cihazlarına uğrayınn…

    Yanıtla

Yorum yapın