Dış kulak yolu enfeksiyonları KBB hastalıkları arasında yer almaktadır. Kulak rahatsızlıklarında en sık rastladığımız dış kulak iltihabı, genellikle yaz aylarında havuz, deniz gibi pis sulardan geçen bakteriler ya da mantarlardan dolayı oluşmaktadır. Dış kulak yolu enfeksiyonları, özellikle sıcak ve rutubetli bölgelerde daha çok karşılaşılan bir hastalıktır.
Hastada şiddetli baş ağrısı, ateş, kulak kanalında daralma nedeniyle işitme kaybı bazen de kulak akıntısı şeklinde kendini göstermektedir. Eğer erken dönemde tedavi edilmez ise vücudun diğer bölgelerine de yayılma yapabilmektedir.
Dış kulak İltihabı Belirtileri
Başlangıçta hafif belirtiler göstermekle birlikte ilerleyen sürelerde artarak devam eder. Belirtiler hastalığın derecesine göre hafif, orta, ileri şeklinde sıralanmaktadır. Belirtiler aşağıda sıralanmıştır;
Hafif Derece Belirtiler
- Kulak yolunda kaşıntı
- Kulak akıntısı
- Kulak kepçesini çekme isteği
- Kulakta hafif kızarıklık
Orta Derece Belirtiler
- İşitmede azlık
- Dış kulak yolunda şişmeye bağlı dolgunluk hissetme
- Kulakta daha fazla akıntı
- Tıkanıklık
- İrin akıntısı
İleri Derece Belirtiler
- Yüz ve boyun bölgesinde şişlik
- Kulak kanalının tamamen tıkanması
- Ateş
- Yüz ve çevresine yayılan şiddetli ağrı
Bahsedilen belirtilerden en hafifini bile yaşayan kişiler mutlaka bir hekime başvurmalılardır. İltihap kısa vadede tedavi edilemez ise çevre bölgelerine yayılarak tedaviyi zorlaştırmaktadır.
Dış Kulak İltihabı Nedenleri Nelerdir?
İltihaba neden olan en önemli faktör neme maruz kalmaktır. Çok sık banyo yapmak, yüzmek dış kulak iltihabına neden olmaktadır. Sık rastlanan dış kulak iltihabı nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Daha önce yaşanılan kulak yolu rahatsızlıkları,
- Çok fazla suya maruz kalmak,
- Kirli su ile temas,
- Sert cisimler ile kulak temizlemek,
- Kulak pamuğu, şiş gibi materyallerin kulağa sokulması,
- Kulak yoluna parmak ile müdahale etmek,
- Alerji
- Uzun süre yüksek ses müziğe maruz kalmak,
- Ortak kullanılan kulaklık.
Dış kulak Yolu İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?
İltihabın teşhisi genellikle KBB hekiminin muayenesi sonrasında konulmaktadır. Muayene sırasında kulağın görüntüsü ve belirtiler teşhisi koymak için yardımcı olabilmektedir. Çocuklarda orta kulak iltihabı ile karıştırılmaması için ek tetkikler yapılır. Uzman, kulak yolunu ışıklı alet ile kontrol ederek teşhisi koymaktadır.
Dış Kulak Yolu İltihabı Tedavisi Nasıl Olmalı?
Öncelikle bir uzmana başvurmadan ezbere alınan ilaçlar sorunun şiddetlenmesine hatta işitme kaybına neden olmakla birlikte tedaviyi geciktirmeye neden olur. Bunun için mutlaka bir uzmana başvurulmalı ve doğru tedavi yöntemi seçilmelidir. Hastalık, kişinin hastalık derecesine göre kulak damlası ve ilaçlar ile tedavi edilmektedir. Şiddetli ağrı eşlik ediyorsa ağrı kesici ilaçlar verilir. Tedavi boyunca kulağı su dan korumak gerekmektedir. Tedavi başlangıcından 3 gün sonra şikayetler azalmaktadır. Genellikle 10 gün içinde iyileşme görülmektedir.
Uzm. Ody. Hasan ÇOBAN