Kulak Tüpü Nedir ?

Kulak tüpü nedir? Bu konu özellikle pediatrik grupta çok sık konuşulan bir yöntemdir. İşitme kaybı nedenleri arasında pek çok unsur bulunur. Bunlardan kulakta sıvı birikmesi özellikle çocukluk çağında işitme kaybı problemlerinin başında gelmektedir. Erken teşhis ile kulak zarına tüp takılması sorunu büyümeden çözmektedir.

Kulak tüpü, KBB uzmanı tarafından kulak zarının belirli kısmına yapılan işlemle yerleştirilen silindir şeklinde, küçük ve ortasında kanalı (lümeni) olan cisimlerdir. Kulak tüpü sayesinde orta kulağa hava geçişi sağlanır. Metal, teflon, plastik gibi çeşitli materyallerden yapılmış olan kulak tüpleri de vardır.

Hangi Durumlarda Ventilasyon Tüpü Takılmalıdır?

  • Özellikle hiçbir medikal tedaviye veya yönteme cevap vermeyen otitlerde,
  • Kulak zarında meydana gelen negatif basınçlarda,
  • Östaki tüpünde gelişimi tamamlanmayan hastalarda,
  • Down sendromu,
  • Yarık damak ve dudak,
  • Sürekli tekrarlayan orta kulak iltihaplarında

 

Kulak Tüpü Uygulaması Nasıl Yapılır?

      Parasantez adı verilen uygulama ile işlem yapılır. Mikroskop yardımı ile kulak zarında cerrahi işlemle belirli bölgeye çizik atılır. Kulak zarında bilinçli çizilen bölgeden orta kulaktaki sıvı çekilir. Orta kulaktan dış kulağa doğru açılan ve özel aletlerle yerleştirilen tüp tam bir şekilde oturduktan sonra işlem sonlandırılır. İşitmeyi belirli ölçüde daha iyi hale getiren ve otit sonucu oluşan ağrıyı hafifleten bu işlem sonucunda hastanın kulağında hissedilen bir değişiklik oluşturmaz. Çocuk hastalarda orta kulakta meydana gelen bu problemin tekrarlamaması için genellikle geniz eti de alınır.

Anestezi Kullanılır Mı?

Yetişkinlerde lokal anestezi kullanılırken çocuk hastalarda genel anestezi kullanılarak yapılır.

Kulak Tüpü Faydaları Nelerdir?

• En temel fayda olarak orta kulak iltihaplarının tekrarlanmasını engeller.

• Kulak tüpü, orta kulak iltihabı sonucunda ortaya çıkan konuşma denge sorunlarını iyileştirir.

• Kulak tüpü, orta kulak iltihabı sonucu işitme kaybı sorununu ortadan kaldırır.

Kulak Tüpü Kullanım Süresi Nedir?

Tüpün kulakta takılma süresi tüpün cinsine göre değişiklik göstermektedir.  Geçici hastalıklarda ve havalanmanın 3-5 ay süre içinde normale döneceği durumlarda uzun süre kullanım sağlayacak tüp kullanılmaz.

Kulağına ilk kez tüp takılacak olan hastalarda da aynı şekilde kısa süreli tüpler seçilmektedir. Bu tüpler ortalama 6-9 ay vücutta kalır ve tüpü vücut kendi atar. Kontrol muayenesinde tüpün dış kulak yoluna kendiliğinden atılması sonucu KBB hekimi tarafından alınır. Eğer ısrarla tüp kendiliğinden dış kulak yoluna düşmez ise anestezi gazı yardımıyla tüp hekim tarafından alınır. Gırtlak kanseri gibi durumlarda ise tedavi uzun süreceğinden dolayı uzun süre kalacak bir tüp seçilir.

Kulak Tüpü Takıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Uygulama sonra özellikle kulağı sudan uzak tutulmalıdır. Bunun için her yıkanmada tek kullanımlık vazelinli pamuklar önerilmektedir. Eğer kulak su alırsa bir şekilde kulak iltihaplanır ve akmaya başlar. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hekime başvurulmalıdır. Antibiyotikler ve kulak damlaları ile enfeksiyon tedavi edilir.

Kulak Tüpü Dışarıdan Bakıldığında Görülür Mü?

Kulak tüpleri dışarıdan bakıldığında görülmez. Ancak doktor muayenesinde mikroskop eşliğinde görülmektedir.

Kulak Tüpü Ağrı Yapar Mı?

Tüp takılma işlemi ağrılı bir işlem olduğu için genel ya da lokal anestezi kullanılarak yapılmakta olup kulak zarına takıldığı andan sonra herhangi bir ağrı yapmamaktadır.

Bebeklerde Kulak Tüpü Uygulaması Nasıl Olur?

Kulak tüpü uygulaması yetişkinlerde uygulandığı gibi aynı şekilde bebeklerde de uygulanmaktadır.

Uzm. Ody. Hasan Çoban

Yorum yapın