Kulak içi iğne tedavisi uygulaması, kulakta yaşanan işitme kaybı, baş dönmesi (vertigo) ve çınlama gibi sorunların tedavi edilmesi amacı ile kullanılan cerrahi bir uygulamadır. Bu tedavi yöntemi ile kulakta oluşan rahatsızlıkların giderilmesine çalışılmaktadır.
Kulak İçi İğne Tedavisi Nedir?
- Tıp’ ta intratimpanik enjeksiyon olarak bilinen bu yöntem özellikle ani işitme kaybı yaşanması durumunda, yeni başlamış kulak çınlamaları, baş dönmeleri ve meniere gibi hastalıkların tedavi edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Ani işitme kaybı ise İşitme kaybı sınıflandırması içerisinde yer alan bir işitme kaybı türüdür.
- Kulak içi iğne; ilacın enjektör yardımı ile kulak zarından orta kulağa ulaşmasıdır. Bu tedavideki amaç kulak için geliştirilmiş olan ilacın direk olarak orta kulağa ulaşmasıdır.
- Kortikosteroid ilaçlar kulak içinde oluşan enfeksiyonu tedavi etmektedir.
- Kulak içi iğne tedavisi ile ilaç doğrudan etkili olur ve en az yan etki ile tedavi edilir.
- Enjekte edilen ilaç kulağa hiçbir zarar vermeden iç kulağa geçer. Kulak organları ve sinirlerinde etkin tedavi sağlar.
- Kulak içi iğne tedavisi hekim tarafından uygulanmalı ve kulak zarına hasar vermeyecek şekilde yapılmalıdır.
Nasıl Yapılır?
Öncelikle tedavinin nasıl yapılacağı hastanın durumuna ve tedavide kullanılacak ilaç türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.
- Öncelikle hasta yatırılır ve kulak temizliği yapılır.
- Uygulama yapılacak kulağa anestezi ilaçları damlatılarak uyuşturma işlemi yapılır.
- Bu işlemden sonra ince bir iğne ile ilaç, kulak zarının arkasına enjekte edilir. İşlem genellikle birkaç dakika sürmektedir. Bu işlem kulak zarına vermemektedir.
- Bu işlemden sonra ilaç bölgeye dağılır.
- İşlem sonunda hasta konuşmadan 20 dakika kadar dinlenmelidir.
Kulak içi iğne tedavisi genel olarak ağrısız bir işlemdir fakat bazı hastalarda hafif rahatsızlıklar da yaşanabilmektedir. İşlem sonrası kulakta hafif ağrı ve yanma hissi normaldir.
Neden Yapılır?
Son yıllarda kulak hastalıkları tedavisind etkisi kanıtanmış bir yöntemdir. Özellikle ani işitme kaybı, yeni başlayan kulak çınlaması ve baş dönmeleri, kulak içinde basınç gibi hastalıkların azaltılmasında kullanılır.
- Her hastalıkta olduğu gibi ani işitme kayıplarında da erken tanı ve teşhis oldukça önem taşımaktadır.
- Kulak içi iğne tedavisi ile erken teşhis edilmemiş hastalıkların tedavisi mümkündür.
- Fakat aynı durum ani işitme kayıplarında söz konusu değildir. Özellikle ani işitme kayıplarında erken teşhis çok önemlidir.
- İşitme kayıplarında 3 gün içinde (72 saat) işitme kaybının tespit edilmesi gerekmektedir.
- Bu süre uzadığında hastalarda belli işite kayıpları oluşabilmektedir.
Kimlere Yapılır?
Ani işitme kaybına sahip olan bireylerin yanı sıra meniere hastalığı, tinnitus ( kulak çınlaması), vertigo hastalarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yaş önemli olmadan çocuklarda da tedavi uygulanmaktadır. Hamile kadınlarda da ağızdan ilaç verilmeyeceğinden dolayı bu tedavi yöntemi önerilmektedir.
Kulak İçi İğne Tedavisinin Çeşitleri Nelerdir?
Kulak içi iğne tedavisinin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Çoğunlukla kulak içine kortizon enjekte edilmektedir. En çok dexamethason ve prednisolon molekülleri etkindir.
İlaçlar kulak içindeki ödemi azaltmak için kullanılmaktadır.
Steroid iğneler; vertigo, meniere hastalığı, ani işitme kaybı ve tinnitus gibi rahatsızlıkları hafifletmek için kullanılmaktadır.
- Kortizon tedavisi diğer kortizon tedavilerinin aksi olarak vücuda yan etki yapmadan kalp hastalarında, gebelerde, tansiyon, diabet hastalarınsa gönül rahatlığı ile kullanılmaktadır. İlaç vücuda dağılmayarak herhangi bir yan etki yapmamaktadır.
Ne Kadar Sürer?
Tedavi, hastanın hastalığına ve şikayetkerine göre değişiklik göstermekle birlikte gün aşırı 5 seans yapılmaktadır.
Uzm. Ody. Hasan Çoban