Daha iyi koşularda yaşamak için işitme cihazı almaya karar veren bir çok hastanın merak ettiği sorulardan birisi SGK İşitme Cihazı Ödemesi Ne Kadar? Bireylerin yaşına, kendisinin veya sağlık güvencesinden faydalandığı kişinin çalışıyor olması veya emekli olmasına göre ödemenin miktarında farklılık olmaktadır.

Yıllar önce işitme cihazı satın aldıktan sonra katkı payını almak için bireyler SGK’ya başvururken artık işitme cihazı alırken katkı payı cihazın fiyatından düşülür ve ödeme hastaya yapılmak yerine işitme merkezine yapılmaktadır.
Bu blog yazımızda 2023 yılında işitme cihazı için SGK ve Emekli Sandığı’nın katkı payı ödemesi hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Bunun yanı sıra işitme kayıplı bir birey bu katkı payından ne kadar sürede bir faydalanabilir ve hakkı olup olmadığını nasıl sorgulatabilir gibi soruları yanıtlamış bulunmaktayız.
SGK İşitme Cihazı Ödemelerini Hangi Kriterler Etkiliyor ?
SGK tarafından genellikle her yıl işitme cihazı katkı payları güncellenmektedir. Yetişkin bir birey kendine cihaz alacak ise emekli ya da çalışan olup olmadığına bakılır ve ödemeler ona göre değişir. Çocuklarda ise hem yaş hem de SGK’sından faydalandığı ebeveyninin emekli ya da çalışan olmasına göre ödemeler değişmektedir. SGK ödemelerinde çalışanlardan %20, emeklilerden ise maaşlarından kesilecek şekilde %10 katılım payı alınmaktadır. Emeklilerin maaşlarından kesilen katılım payı işitme cihazı merkezlerine kurum tarafından aktarılırken, çalışan kişilerin ise işitme merkezlerine katılım payını bireysel ödemesi gerekmektedir.

İşitme cihazı fiyatları markadan markaya değişiklik göstermektedir. Ayrıca birçoğu ithal edildiği için bütçe açısında bu katkı paylarının hasta ve yakınlarının ellerini bir miktar da olsa güçlendirmektedir.
SGK İşitme Cihazı Ödemesini Alabilme Şartları Nelerdir ?
İşitme cihazı merkezleri SGK ile aralarında sözleşme yaptıktan sonra hastaların evraklarını sisteme girerek ödemeleri belirli bir sürenin sonunda alır. Bu süreçte hastadan ödeme almak yerine cihazın fiyatından direkt olarak bu katkı payları düşülür. Bu katkı payından faydalanmak isteyen hastalar öncelikle hizmet almak istedikleri merkeze SGK anlaşmaları olup olmadığını sormalıdırlar.

Bunların yanı sıra SGK katkı payından faydalanmak isteyen hastalar devlet hastanesi, üniversite hastanesi, eğitim araştırma hastanesi veya üniversite hastanesi olan özel hastanelerden rapor çıkartabilirler. Gidilen hastanede Kulak Burun Boğaz (KBB) hekimine muayene olduktan sonra eğer hekim uygun görürse işitme testine yönlendirir ve odyometrist veya odyolog tarafından detaylı testleriniz yapılır. Eğer bu testlerin sonucu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) işitme cihazı kullanma kriterlerine uygun ise hekimin de onayıyla işitme cihazı reçetesi ve raporu yazılır. Ardından çıkan reçete şifresiyle 10 iş günü içerisinde hizmet almak istediğiniz işitme cihazı merkezine başvurmanız gerekir. Sonraki sürecin takibini işitme cihazı merkeziniz yapacaktır. E-reçete numarasıyla ve TC kimlik numarasıyla birlikte elektronik ortama giriş yapan merkez diğer evraklarla beraber ay sonunda SGK’ya evraklarınızı iletecektir.
Genellikle uzmanlar tarafından kulak arkası cihaz tavsiye edilse de hastanın isteği ve işitme kaybının da uygun olması şartıyla görünmeyen işitme cihazı yani kulak içi cihaz kullanılabilir. Bu durumda hastanenin hangi model cihaz seçildiyse ona uygun olarak raporda kulak arkası veya kulak içi cihaz diye yazması gerekmektedir. Ayrıca kulak yönü de mutlaka belirtilmelidir.
SGK İşitme Cihazı Ödemesi Sorgulatma
Ülkemizde işitme cihazı katkı payı ödemeleri SGK tarafından, her bir kulak için 5 yılda bir yapılmaktadır.
Hastanede yapılan testlerin ardından rapor ve reçete süreci başlatılmaktadır. İşitme cihazı almaya karar verdikten sonra hastaneye başvuran bireye işitme testi yapılır ve sonuca göre eğer uygunsa işitme cihazı raporu ve reçetesi yazılır. Ancak testin geçerlilik süresi 6 ay, raporun 2 ay ve reçetenin 10 iş günüdür. Bu süreçlerin takibini yaparak işitme cihazı merkezinize başvurmanız gerekmektedir.

Daha önce işitme cihazı alan bireylerin cihaz yenilemek istediklerinde SGK katkı payı ödemesi için hakkı olup olmadığını işitme cihazı merkezini arayarak SGK sistemi üzerinden sorgulatması mümkündür. Ancak E-Devlet üzerinden ve E-Nabız sistemi üzerinden bireylerin sorgulatması şimdilik mümkün değildir.
İşitme Cihazı İçin Meclis Ödemesi Ne Kadar ?
Milletvekili ve birinci dereceden yakınları SGK ödemesi yerine TBMM katkı payından yararlanmaktadır. Bu durumda hastanın bir KBB hekimi muayenesinin ardından işitme testi yaptırması ve eğer cihaz kullanmaya uygun ise KBB hekimi tarafından reçete yazdırması gerekmektedir.

Bu sürecin ardından işitme cihazı merkezinize başvurup cihazlarınızı alırken cihazların toplam bedelini işitme cihazı merkezinize ödeyip, ödemenin faturasını kaşeli ve imzalı bir şekilde test ve reçete ile birlikte TBMM’nin ilgili birimine iletmeniz gerekmektedir.
Meclis 2023 yılında her bir kulak için işitme cihazı ödemesini 8.610 TL olarak belirlemiştir.
Ancak Meclis üyesi olan bireyler hem meclis ödemesinden hem de SGK katkı payından faydalanamazlar.
SGK İşitme Cihazı Ödemesi Ne Kadar konusunda daha fazla detay için bizi arayın.
Uzm. Ody. Hasan ÇOBAN
Yorum Yap