Rehabilitasyon nedir ?
Rehabilitasyon kelimesi ingilizce kökenli ‘ability’ sözcüğünden gelmektedir. Yetenek, güç, fonksiyon gibi anlamlara gelen bu kelimenin önüne gelen ‘re’ eki ise yeniden kazandırma anlamı taşımaktadır. Rehabilitasyon kelimesi çok geniş bir kullanım alanına sahip olmakla birlikte bu yazımızda “İşitsel Rehabilitasyon” konusunu ele alacağız. Tüm rehabilitasyon alanlarında amaç bireyde mevcut olan anatomik veya fizyolojik problemlerin günlük yaşantısına etkisini en aza indirmek ve var olan becerilerini güçlendirmektir. Kaybedilen bir becerinin geri kazanımında gerekli medikal ya da cerrahi müdahaleler yapıldıktan sonra rehabilitasyon aşaması oldukça önemlidir. Örneğin bir kaza sonucu ayağı sakatlanan birey için öncelikle ortopedi doktorunun yaralanma veya kırığa müdahale etmesi, iyileştirmesi beklenir. Ardından ise bir fizyoterapistin verdiği rehabilitasyon eğitimi ile kişi normal yürüme fonksiyonunu tekrar kazanmaya çalışır. Kısaca doktor iyileştirir, fizyoterapist çalıştırır diyebiliriz.
İşitsel rehabilitasyon nedir ?
İşitsel rehabilitasyon, çocuklarda işitme kaybı teşhisi kalıcı olması durumunda veya bazı yetişkinlerde işitme duyusuyla ilgili sorunlar yaşanması halinde KBB muayenesi ve müdahalesinin ardından işitsel becerilerini tekrar kazanma aşamasında yapılan çalışmaları kapsamaktadır.
“İşitsel rehabilitasyonda ne yapılır?” sorusuna net bir cevap vermek zordur çünkü her bireyin kendine özgü bir işitsel durumu vardır ve terapi programları bireye özgü hazırlanmaktadır. İşitme terapisinde bireyin yaşı, işitme kaybı, eğitim durumu, terapiden beklentisi gibi durumlar göz önünde bulundurularak bir eğitim programı hazırlanır. Amaç bireyin mevcut işitsel becerilerini en üst seviyelere çıkarmaktır. İşitme kaybı yaşayan birey gerekli tıbbi müdahaleler sonucunda işitme duyusunu büyük oranda tekrar kazanabilir ve bu becerileri en iyi şekilde kullanmak, sağlıklı iletişimler kurabilmek için rehabilitasyon çok önemlidir.

Kim işitsel rehabilitasyon verebilir ?
İşitsel rehabilitasyon verebilecek meslek grupları;
- Odyolog,
- İşitme engelliler öğretmeni,
- Dil ve konuşma terapisti,
- Özel eğitim öğretmeni
- Odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanı olarak sıralanabilir.
İşitsel rehabilitasyon ne kadar sürer ?
İşitsel rehabilitasyonun süresi için belli bir şey söylemek mümkün değildir. İşitme kaybı yaşayan bireyin yaşına ve kayıp türüne göre alacağı terapinin sıkılığı değişebilir fakat mutlaka işitme alanında uzman olan odyologlar tarafında sürecin kontrol edilmesini merkezinizden isteyiniz. Okul öncesi dönemdeki işitme kayıplı ve işitme cihazı kullanan bir çocuğun sık terapi alması daha faydalıyken, işitme cihazlı yetişkin ve iletişim sorunları yaşamayan bir bireyin yılda bir kontrol amaçlı terapiye girmesi yeterlidir.
İşitsel rehabilitasyon nerede yapılır ?
Genellikle özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde yapılmakla birlikte, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel klinikler, danışmanlık merkezleri gibi yerlerde de yapılabilmektedir.
İşitsel rehabilitasyon ücreti ne kadar ?
İşitsel rehabilitasyonu ücretsiz almak da mümkün olmakla birlikte terapi veren meslek elemanın uzmanlığına ve deneyimine göre değişkenlik gösteren bir durumdur ve Türkiye’de 2023 yılında ortalama bir seans ücreti 400 tl civarında olmaktadır.
Ücretsiz işitsel rehabilitasyon
İşitme kayıplı bir birey cihaz aldıktan sonra bir özel eğitim merkezine giderek ücretsiz işitme terapisi alabilir. Bunun için devlet hastanelerindeki çözger biriminden alınacak olan rapor ile rehberlik araştırma merkezlerinden alınan eğitim raporunun olması yeterlidir. Bu aşamalarda özel eğitim merkezi bireylere yardımcı olmaktadır. Ücretsiz işitme ve konuşma terapisi için www.limonozelegitim.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.
İşitme duyusunu geliştiren bir oyun oynamak için tıklayın; https://wordwall.net/resource/34453526/minimal-pair
Yorum Yap