Görünmeyen İşitme Cihazı

Görünmeyen işitme cihazı, işitme kaybı tanısı alan bireyler tarafından çokça araştırılan bir konudur. İşitme cihazları ilk ortaya çıktıklarında yaklaşık bir metre boyundaydı. Şimdi ise kulağınızdaki işitme cihazını bir metre uzaktan görmek pek mümkün değildir. Klinik İşitme Cihazları Merkezinde en doğal sesi veren, son teknoloji, yapay zeka destekli, şarjlı işitme cihazları ile sizlere hizmet vermekteyiz. Boyutları ise bir nohut tanesi kadar!

    Günümüzde işitme cihazlarının ses kalitesi kadar görünümü de çok önem taşımaktadır. Artık kimse kulağının arkasında çok büyük görünen bir cihazı takmak istememektedir. Görünmeyen işitme cihazı için aradığınız tüm çözümler Klinik İşitme Cihazları’nda.

İşitme Cihazı Tarihçesi

    İşitme cihazları geçmişten günümüze gelişerek gelmiştir. İşitme cihazları eskiden kulağa tutulan huni şeklindeki aparatlar iken günümüzde mikrofon, işlemci ve hoparlör içeren teknolojik cihazlardır. Elektronik işitme cihazları 20. yüzyılın başlarında üretilmeye başlanmıştır. İlk ortaya çıktıklarında işitme cihazları tek kanallı, tek mikrofonlu, yapay zeka desteği olmadan tüm sesleri olduğu gibi yükselterek çalışıyordu. Günümüzde çok kanallı, birden fazla mikrofonlu ve güçlü işlemcileri sayesinde arka plan gürültüsünü azaltan, konuşmacıya odaklanan, sesin analizini yapabilen, daha doğal ses verebilen işitme cihazları üretilmektedir. 1980’li yıllara doğru analog işlemcili işitme cihazları üretilmeye başlanmış olup dijital işitme cihazlarının seri üretime geçebilmesi yaklaşık 2000’li yılları bulmuştur.

 

 

 

 

İşitme Cihazı Görünür mü?

    İşitme cihazı kulak kepçesinin üst arka kısmına yerleştirilip, iplik kalınlığında olan kablosu ya da hortumu kulak kanalına yerleştirilir. Eskiden işlemciler, hoparlörler ve mikrofonlar daha büyük olduğundan cihazlarda çok büyüktü ve kulakta belirgin şekilde görünmekteydi. Günümüzde kulak içi işitme cihazları neredeyse nohut tanesi kadar, kulak üstü işitme cihazları ise yaklaşık fasulye tanesi kadar olmaktadır. Bu sayede karşınızdaki kişinin cihaz taktığınızı fark etmesi için kulağınıza yaklaşıp bakması gerekecektir. Özellikle cihazlar kulak arkasına konumlandığı için karşınızda duran birinin cihazlarınızı görmesi neredeyse imkansızdır.

 

 

İşitme Cihazı Türleri

    İşitme cihazları sesi hava yolundan veya kemik yolundan iletenler olarak ikiye ayrılır.

Hava Yolu İşitme Cihazları

    Bu tür işitme cihazlarında ses dış kulak yolundan, hava yolu ile iletilir. Kulak sisteminin normal fizyolojisi de bu şekilde olduğu için hava yolu işitme cihazlarıyla doğal işitmeye en yakın şekilde duymak mümkündür.

  • Sesler dış kulak yolundan gönderilir.
  • Doğal işitmeye en yakın çözümdür.
  • Kulak arkası ve kulak içi olarak ikiye ayrılır.
    • Kulak arkası işitme cihazı: Cihaz kısmı kulağın arkasında olur, hoparlör ya da hortum kulak yoluna yerleştirilerek ses oradan kulağa iletilir.
    • Kulak içi işitme cihazı: İşitme cihazının işlemcisi, mikrofonu ve hoparlörü nohut kadar bir kapsüle yerleştirilir. Bu kişinin kulağına özel olarak üretilir. Kulak kanalına yerleştirilerek ses oradan gönderilir.

 

Kemik Yolu İşitme Cihazları

   Kemik yolu işitme cihazları kulak arkasında bulunan temporal kemiğin mastoid çıkıntısına yerleştirilir. Çevreden gelen sesler bu cihaz aracılığıyla titreşimlere dönüştürülerek iç kulakta bulunan kokleanın (iç kulak) uyarılmasını sağlar. Kemik yolu işitme cihazlarının en büyük dezavantajı bir kulaktaki titreşim aynen diğer kulakta da hissedilir ve sesin nereden geldiğini bulmak zorlaşır. Kulaklarımız sesin geldiği yönü bulurken iki kulaktan gelen veri arasındaki zamansal ve şiddetsel farkı işlemler. Kemik yolu işitme cihazı kullanılırken bu durum ortadan kalktığı için sesin geldiği yönü tespit etmek zorlaşır.

    Kemik yolu işitme cihazlarının kullanılma sebepleri arasında en önemli olanı hastanın dış kulağına cihaz yerleştirilememesi gelmektedir. Konjenital aural atrezi ile gelen hastalarda dış kulak ve/veya dış kulak yolu gelişmemiş olabilir. Bu durumda sesler buradan iletilemez. Bu sebeple kemik yolu işitme cihazları kullanılmaktadır.

Kemik yolu işitme cihazları;

  • Gözlük tipi
  • Kemiğe implante edilen (BAHA)
  • Softband olmak üzere üç ayrılır.

One thought on “Görünmeyen İşitme Cihazı

  1. Detaylı açıklamalarınız sayesinde merkezinize gelme fırsatı buldum. Uzman Odyolog Hasan Bey işinde çok başarılı. Detaylı bir şekilde bilgilendirdi. Her şey için çok teşekkür ederim. Halam cihazından çok memnun.

Bir yanıt yazın

Mustafa Kemal Mah. Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Cad. No:31/7 Çankaya/Ankara (Kentpark-Cepa AVM arkası)

Hızlı Erişim
Bizi Takip Edin

© 2024 · Klinik İşitme. Tüm hakları saklıdır.