Çocuklarda Orta Kulak İltihabı

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı

Çocuklarda orta kulak iltihabı genellikle orta kulak enfeksiyonu veya otit olarak bilinmektedir. Ayrıca çocuklarda görülmesinin yanı sıra yaş ve cinsiyet fark etmeksizin yetişkinlerde de görülebilmektedir. En sık 6-24 aylık bebeklerde görülür ve 5 yaştan sonra görülme sıklığı giderek azalır. Bebekleri huzursuz eden bu durum nadiren de olsa kendiliğinden geçebilir. Diğer bir yandan uzun sürmesi ve kendiliğinden iyileşme olmaması halinde kulakta ağrının yoğunlaşması ve kulak zarında delinmeye yol açabilir. KBB hekimi eğer uygun görürse antibiyotik tedavisine başlanır ve iyileşme genellikle birkaç gün içinde gerçekleşir ve antibiyotik tamamen bitirilerek tedavi tamamlanır.

Orta Kulak İltihabı Nedir?

      Genel bir tanımlama yapacak olursak, orta kulak iltihabı yani otitis media kulak zarından sonra gelen kısım olan çekiç, örs ve üzengi adı verilen kemikçiklerin yer aldığı ve titreştiği kısımda meydana gelen iltihaplanma durumudur. En sık görülen grup ise pediatrik gruptur.

Çocuklarda Orta Kulak İltihabının Sebebi Nedir ?

      Pediatrik grupta bakteri veya virüsün sebep olduğu orta kulak iltihabı genellikle grip veya soğuk algınlığı beraberinde kendini gösterir. Enfeksiyon sonucunda başta östaki tüpü olmak üzere burunda ve boğazda tıkanıklıklar ve şişlikler meydana gelmesi durumunda orta kulak iltihabı için şartlar sağlanmış olur. Östaki borusunun işlevini yapamaması yani orta kulağın havalanmasını sağlayamaması temel nedenler arasında yer alır. Orta kulağın havalanmaması sonucunda burada oluşan ve birikmeye başlayan sıvı enfekte olduktan sonra otitis media ortaya çıkar. Ayrıca pediatrik grupta östaki borusunun daha dar olması da bu süreci hızlandırmaktadır.

6 ay-2 yaş arasında bulunan çocuklarda bağışıklık sisteminin gelişiminin devam etmesi de çocuklarda orta kulak iltihabın görülmesini arttırmaktadır. Aynı zamanda kreş gibi kalabalık ortamlar da çocukların orta kulak iltihabı geçirmelerine yol açabilmektedir. Bebeklerde yatarak beslenme de aynı şekilde riski arttıran nedenlerdendir.

 Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

        Çocuklar genellikle orta kulak iltihabı sonucunda ağlayarak ve kulaklarını işaret ederek ağrı durumunu belirtirler. Çocuklarda sık görülmesi yetişkinlerde görülmeyeceği anlamına gelmez. Bununla birlikte çoğunlukla çocuklarda gece uykuları sancılı geçebilmektedir. Enfeksiyonun etkisi ile yüksek ateş belirtileri de olabilmektedir. Bunun yanı sıra kulaktan farklı renkte sıvı akması da belirtiler arasındadır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında durum ciddiye alınmalı ve müdahale edilmesi gerekmektedir. Belirtiler arasında özellikle bebeklerde kusma ve işitme kaybı da yer almaktadır.

      Bahsedilen belirtilerin ardından KBB hekimine başvurmakta geç kalınmamalıdır. Muayeneden sonra hekimin uygun gördüğü ilaçlar var ise özenle kullanılarak tedavi mutlaka tamamlanmalıdır.

Orta Kulak İltihabının Tedavisinde Hangi Yollar İzlenmelidir ?

      Orta kulak iltihabının tedavisine yaşa ve enfeksiyonun durumuna göre kara verilir. Kendi kendine iyileşme durumu genellikle hafif belirtilerle ve ateş olmadan gerçekleşir. Ancak kendi kendine iyileşme olmaması olasılığı kadar hiçbir iyileşme olamaması da mümkündür. Bu durumda hekiminin önerdiği medikal tedaviye başvurulmaktadır.

     Medikal tedavi için genellikle antibiyotik önerilmektedir. Tedavi sürecinde aile tarafından çocuğun iyileşme süreci sıkı takip edilir ve antibiyotik tedavisinin yarısında ağrılar hafiflese bile tedavi tamamlanmalıdır. Tedavi süreci hekim tarafından belirlenir ve genellikle kontrol önerilir. Eğer tüm süreç aile tarafında titizlikle yürütülürse daha büyük sağlık problemlerinin önüne geçilmiş olur. Özellikle orta kulak iltihabı sebebiyle kulak zarında meydana gelebilecek hasarlar önlenmiş olur. Tedavi yöntemi olarak çocuklara hekim önerisi dışındaki ilaçlar kesinlikle verilmemelidir. Böylelikle sağlık açısında daha zararlı bir sonuç ortaya çıkmamış olur.

Ailelerin Alacağı Tedbirler Nelerdir?

     Çocuğunuzun gribe yakalanmasını önleyici ne kadar tedbir varsa, aynıları orta kulak iltihabı için de bir önlem olabilir. Aileler çocuklarının yanında sigara kullanmamalıdır. Özellikle çocuklar mümkün olduğu kadar katkısız ve doğal gıdalar ile beslenmelidir. Her ne kadar tartışmalı bir konu da olsa tıbbi açıdan grip aşıları ve pnömokok aşıları önemlidir. Çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda ekstra dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Uzm. Ody. Hasan ÇOBAN

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Mesaj Gönder
Merhaba, İşitme Klinik olarak size yardımcı olmak için buradayız. Mesaj gönder butonuna tıklayarak hemen bize ulaşın.